VEELGESTELDE VRAGEN

ALLE VRAGEN

Kan ik zelf een SGG partner kiezen?

U bent volledig vrij in het kiezen van een SteenGoedGlas partner. Het is niet een verplichting een partner in uw regio te benaderen. Stel dat u in Leeuwarden woont, maar uw dierbare wordt in Diemen begraven. In z’on situatie kan het efficiënter zijn een SGG partner in de regio Amsterdam te kiezen. Niet alleen met het oog op de afstand, maar ook voor de nazorg.

Hoe snel moet het monument geplaatst worden na de begrafenis?

Daar is geen wet voor, echter adviseren wij de aarde op de rustplaats minimaal 3 maanden te laten inklinken. Dat geeft een stabielere ondergrond op het moment van plaatsing.

Wat kost een grafmonument?

De prijs van een (glazen) grafmonument is sterk afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden. Veel van onze SGG partners hebben wel aanbiedingen voor standaard monumenten die gunstig zijn qua prijs. Die zogehete budget aanbiedingen zijn er al vanaf 1.500,- De prijs van glasmonumenten wordt beinvloed door de bewerkingen en technieken. Indien men een standaard ontwerp kiest zonder speciale bewerkingen, is het bijna net zo goedkoop als natuursteen. Kiest u voor kleuren, smelten of buigen dan zal de prijs hoger gaan uitvallen. Op de homepgian staan wel aanbiedingen, zodat u een indruk krijgt van prijzen.

Hoe garanderen jullie de kwaliteit?

Door onze jarenlange ervaring weten wij ondertussen wat duurzaam is. Met name duurzame technieken passen wij toe bij gedenktekens, puur vanwege de toepassing in de open lucht. Ook na verloop van jaren moet het monument zijn schoonheid behouden. Hiervoor geven wij ook degelijke garanties af. Onze SGG partners zijn gespeciliseerde bedrijven, vooral actief in de grafstenen. Zij hebben generaties kennis aan boord om u op een betrouwbare manier te adviseren.

Ik wil geen dekplaat, kan dat?

Als u bijvoorbeeld met natuurlijke materialen de rustplaats wilt markeren, dan kan er ook een staand glasmonument geleverd worden zonder rand of dekplaat.

verzorgt u ook beplanting op het graf?

Wij verzorgen geen natuurlijke grafmarkeringen of beplanting. Indien u dit echt heel graag wilt en het niet zelf kunt uitvoeren, zal uw SGG aanspreekpunt het in samenwerking met een hovenier alsnog kunnen realiseren.

Verzorgt u ook onderhoud?

Wij onderhouden de door ons geleverde monumenten niet. De voornaamste reden hiervoor is dat glas bij normaal gebruik nagenoeg geen onderhoud nodig heeft. Als u periodiek het glas reinigt volgens onderhoudsvoorschrift, zal het monument mooi blijven. Het enige wat op termijn onderhoud zal vragen zijn ingekleurde tekens. De duurzaamheid hiervan is afhankelijk van de plaats en ligging van het monument. Indien de tekens wat vervagen, zal opnieuw inkleuren nodig zijn. Onze SGG partners kunnen u hierin bijstaan. Als u kiest voor ingebrande tekens, zal de duurzaamheid vele malen beter zijn. Bij dit proces worden emailles in de glasoven versmolten in de tekens, waardoor een zeer goede hechting plaatsvindt.

Ik wil een 3 meter hoog monument, mag dat?

De kans is groot dat dit niet mag. Iedere begraafplaats heeft locale voorschriften over de afmetingen en materiaalkeuzes voor grafmonumenten. Veelal is de maximale hoogte 1 meter, maar deze gegevens zijn opvraagbaar bij de gemeente of parochie. Onze SGG partners zijn goed op de hoogte van alle begraafplaatsverordeningen binnen hun regio en zullen u daarin adviseren.

Is een glazen monument duurzaam?

Glas is extreem duurzaam, de oudste glazen voorwerpen dateren van 7000 jaar geleden. Glas is een inert materiaal, zeer geschikt voor buitentoepassing. De kleuren van fusingglas blijven zeer lang mooi, ets, zandstraal en laserfiguraties blijven decennia lang goed op het glas.

Zijn SGG gedenktekens breekbaar?

Wij werken voornamelijk met 19mm dik glas. Deze kwaliteit glas is sterk en uiterst geschikt voor de vervaardiging van gedenktekens. Liggend glas wordt door ons zelfs beloopbaar gemaakt, dus mocht u een keer tijdens schoonmaakwerk op de omranding gaan staan dan is dat geen probleem. Het speciale behandelingsproces wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij de productie van glazen traptreden.

Zijn SGG grafmonumenten sterk?

De degelijke constrcutue van dik glas, gewapend beton, roestvrijstalen montagematerialen en stevige verbindingen maken het monument robuust met behoud van de fragiele uitstraling van glas. In de 20 jaar dat wij monumenten leveren, hebben wij zelden breuk meegemaakt. Mocht u alle risico’s willen uitsluiten, dan kunt en een speciale verzekering afsluiten die schade als gevolg van vandalisme of molest vergoed.

Wij hebben een foto die ons dierbaar is, kunt u dit verwerken in het ontwerp?

Dat kunnen wij zeker! Wij hebben maar liefst 4 technieken in huis om foto’s op het glas aan te brengen. Dit kan een kleurloze techniek zijn of full color. .

Het is wel van belang dat u een kwalitatief bruikbaar digitaal bestand aanlevert. Daar wij eigen DTP hebben, kunnen wij dit snel beoordelen.

Vragen SGG monumenten veel onderhoud?

Dat valt reuze mee. Glas is een inert materiaal en dus extreem goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Of het nou vriest of zomers warm is, of het nou regent of gortdroog is, glazen gedenktekens doorstaan als deze ontberingen. UV licht is dermate agressief dat het de meeste materialen op termijn verkleurd, echter is glas daarin een uitzondering. U hoeft dus niet onderhoud te plegen om de kleuren weer fris te krijgen. Schoonhouden is niet veel moeilijker dan het reinigen van vensterglas in uw woning. Het enige punt van onderhoud zijn met pigment ingekleurde letters, deze vragen na verloop van jaren wel eens onderhoud. U kunt ook kiezen voor ingebrande letters, die zijn stukken duurzamer.

Hoe moet ik het monument schoonmaken?

Als het monument droog is, kunt u eerst overtollig zand met een borstel verwijderen. Aansluitend kunt u met water spoelen en daarna met een vochtige doek het glas verder reinigen. Gebruik nooit agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Een prima oplossing is water in combinatie met een zachte zeep. Vermijd ook reinigingsmiddelen die alcohol bevatten, bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes. Kijk ook even op onderhoudstips op onze website.

Wat is het verschil tussen een gemeentelijke of kerkelijke begraafplaats?

De gemeentelijke begraafplaats wordt beheert door de gemeente en de kerkelijke begraafplaats valt onder het kerkbestuur.

Wat is het verschil tussen een gemeentelijke of natuurbegraafplaats?

Bij de gemeente wordt een graf voor bepaalde tijd uitgegeven. Na afloop van de periode kunt u aangeven of u de grafrechten nog wilt verlengen. Op een natuurbegraafplaats ligt de overledene voor eeuwig, mits in een ecologisch verantwoorde kist begraven is. Vaak zijn graven op natuurbegraafplaatsen voor één persoon, bij de gemeente voor meerdere overledenen.

Mogen wij bij de plaatsing aanwezig zijn?

Deze vraag is is moeilijk vanuit een centrale positie door ons te beantwoorden. Wij adviseren u dit te bespreken met de SGG partner van uw keuze. Zij kunnen uw wensen en de situatie beter inschatten.

Hoe krijg ik een vergunning voor het gedenkteken?

Deze service wordt door onze SGG partners verleend. Zij zullen contact opnemen met de gemeente of parochie en alle technische details ter goedkeuring overleggen. Aansluitend zal er een schriftelijke vergunning afgegeven worden met de richtlijnen waaraan het monument moet voldoen. De legeskosten die de gemeente hiervoor in rekening brengt, zullen aan u worden doorbelast. De hoogte van deze kosten varieert per gemeente sterk.

Wat valt er allemaal onder garantie?

SteenGoedGlas garandeert dat elk monument vrij van gebreken in materialen en vakmanschap is. De garantie geldt gedurende de periode die vermeld wordt in het voor de techniek geldende garantiebeleid. Wanneer een product of techniek niet conform deze garantie werkt, dan zorgt SteenGoedGlas voor een gratis vervangend exemplaar van het gebrekkige product met inachtneming van het toepasselijke garantiebeleid en de voorwaarden van de beperkte garantie die in de uitgebreide voorwaarden omschreven staan.

Kan ik het glasmonument verzekeren?

Wij hebben een partner die speciale verzekeringen aanbiedt voor glazen grafmonumenten. Indien wij als tussenschakel optreden, kan het monument door wet en regelgeving slechts voor een periode van 5 jaar verzekerd worden. Indien u de polis rechtstreeks bij deze maatschappij afsluit, kan de verzekering voor 10 jaar lang geldig zijn. Wij faciliteren in de totstandkoming van het contact tussen u en de maatschappij, zodat u vervolgens rechtstreek de polis kunt afsluiten. De verzekering kent een uitgebreide dekking en de premie is éénmalig bij het afsluiten van de polis.

Wat te doen bij eventuele schade?

U neemt daarvoor contact op met uw SGG aanspreekpunt. Zij zullen u dan vragen om foto’s op te sturen. Aan de hand van de foto’s maken wij een diagnose en zal onze SGG partner contact met u opnemen. SteenGoedGlas zal de technische oplossing van problemen faciliteren. De wijze van afwikkeling van de schade hangt mede af van de toedracht, aard en oorzaak. Indien de schade niet onder garantie valt, zal er aanspraak gemaakt kunnen worden op een eventueel afgesloten verzekering.

Wat is de levertijd van een monument?

De levertijd van een monument is afhankelijk van de gekozen materialen. Vaak is een wat langere levertijd van 10 weken geen probleem, maar mocht u het monument snel gerealiseerd willen zien, dan kunnen wij binnen 3-4 weken leveren. Dit kunnen wij doordat wij alle glasbewerkingen in eigen beheer doen en onze SGG partners volledig ingericht zijn op het bewerken van natuursteen.

Kunt u nog dikker glas leveren?

Er is standaard glas in 24mm dikte te krijgen. Wij werken daar amper mee vanwege de prijs. Het is bijna 4x zo duur als 19mm glas, dus haast onbetaalbaar. Indien u het echt heel graag wilt dan zullen wij u uiteraard daarmee helpen, want ook hier weer: uw wensen staan centraal.

Zijn glasmonumenten bestand tegen vorst?

Ruim 20 jaar levern wij glazen grafmonumenten die door heel Nederland in de meest uiteenlopende situaties geplaatst zijn. Ook hebben al deze monumenten strenge tot zeer strenge vorstperiode schadevrij doorlopen. Wij adviseren u wel voorzichtig te zijn met brandende kaarsen in de buurt van het glas tijdens vorst, daar wij weten dat er thermische spanningen boven bepaalde temperatuursverschillen tussen het materiaal en de omgevingstemperatuur kunnen ontstaan.

Levert u ook stenen monumenten?

Indien u liever een monument heeft waar natuursteen het belangrijkste materiaal is, dan kunnen onze SGG partners u van volledig advies voorzien. Zij zijn de deskundigen op het gebied van natuursteen en kunnen u daar alles over vertellen.

Staat je vraag er niet bij?

Kun je het antwoord op je vraag niet vinden? Neem dan contact met ons op!

 

 

CONTACT